به گزارش هفت چشمه، سيد محمد مرندي استاد دانشگاه تهران و مشاور رسانهاي تيم مذاکره کننده هستهاي ايران در وين در گفتگو با خبرنگار سياسي شبکه اطلاع رساني راه دانا؛ با اشاره به مذاکراتي که براي احياي برجام در وين صورت گرفت، اظهار داشت: اين مذاکرات به شکلي صورت گرفت که غربي ها نتوانند همانند گذشته بدون عواقب آن را نقض کنند يا زير پا بگذارند.
وي افزود: طرفين مذاکره کننده به توافق بسيار نزديک شده بودند و در روز آخر مذاکرات وين مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا جوزپ بورل متني را به عنوان متن پيشنهادي به مذاکره کنندگان تنظيم کرد که جمهوري اسلامي ايران بعد از مطالعه آن در چند جاي مختلف متن، اصلاحاتي را اعمال کرد که در اين باره جوزپ بورل اعلام کرد که خواسته هاي ايران منطقي است.
اين استاد دانشگاه تهران بيان کرد: در اين زمان بنظر مي رسيد که توافق قريب الوقوع است. ولي آمريکايي ها با پاسخي غيرسازنده روند مذاکرات را در آن زمان متوقف کردند و دليل آن هم انتخابات ميان دوره اي آمريکا بود. دغدغه بايدن اين بود که در صورت توافق، ترامپ و حزب رقيب از اين موضوع بر عليه حزب دموکرات استفاده کند.
مرندي تصريح کرد: بعد از انتخابات ميان دوره اي آمريکا، آشوب ها در ايران باعث تعلل و طمع ورزي آمريکايي ها در رسيدن به توافق شد.
وي با بيان اينکه در حال حاضر روي کاغذ به توافق بسيار نزديک هستيم، گفت: اگر آمريکايي ها همان متني را که آقاي بورل ارائه داده، با اصلاحاتي را که ايران اعمال کرده که مورد تاييد بورل نيز بود، را بپذيرند، عملا توافق صورت خواهد گرفت.
مسئله ميان ايران و آژانس از نظر فني به راحتي قابل حل است
مشاور رسانهاي تيم مذاکره کننده هستهاي ايران با تاکيد بر اينکه ايران آماده توافق است، اظهار داشت: متن توافق تقريبا آماده است و مسئله ميان ايران و آژانس از نظر فني به راحتي قابل حل است، ولي نياز به تصميم گيري سياسي آمريکا دارد و بايستي ديد که آيا واشنگتن اراده سياسي براي اين کار را دارد.
منافع آمريکايي ها با منافع اروپايي ها يکسان نيست
وي با بيان اينکه اروپايي ها به شدت به دنبال توافق هستند، تصريح کرد: آنها در بحران بي سابقه اي از زمان جنگ جهاني دوم قرار گرفته اند و نياز مبرمي به انرژي بيشتر و ارزان تر دارند و به همين دليل است که غربي ها تحريم ها عليه ونزوئلا را به شدت کاهش دادند. ولي منافع آمريکايي ها با منافع اروپايي ها يکسان نيست کما اينکه در ماجراي جنگ اوکراين هم مشاهده شده است. بنابراين بايد ديد آيا اروپاييان مي توانند آمريکا را به امضاي توافق ترغيب کنند.
توافق هسته اي با هيچ موضوع ديگري ارتباط ندارد
مرندي در پايان با تاکيد بر اينکه توافق هسته اي با هيچ موضوع ديگري ارتباط ندارد، گفت: رابطه تسليحاتي ايران و روسيه از زمان فروپاشي شوروي هميشه گسترده بوده و کشورهاي غربي که ايران را تحريم کردند، اگر مي خواهند رابطه متفاوتي با ايران داشته باشند، طبيعتا بايد تحريم ها را بردارند. ولي بحث هسته اي از تمام بحث هاي ايران و غرب جدا است.